keskiviikko 14. elokuuta 2013

Jälkeä ja lampaita

Viikonloppuna oltiin kaverin järjestämässä paimennusviikonlopussa, jossa tehtiin iltapäivisin vielä jälkitreenejä. Meillä on ollut kesällä BJn kanssa taukoa lampaita ja aloitettiinkin lampaiden kuljettamisella, hakemalla tasapainopistettä. BJ teki alussa todella intensiivisesti työtä, mutta pian pakka hajosi ja oli pakko alkaa säätämään, enkä saanut hallintaan, ennen kuin "katastrofi" tapahtu. Lampaat menetti luottamuksen ja sitten pakoetäisyys kasvoi useilla kymmenillä metreillä. Käytiin hakemassa lampaita takaisin, mutta kupla oli 30m etäisyydellä, mutta saatiin sentään vähän rauhoiteltua lampaita ennen kuin lopetettiin.

Toisella kierroksella haettiin suurempia flänkkejä, BJ ajautuu turhan lähelle ja kun oli taukoa oli omakin ennakointi todella hidasta. Saatiin kuitenkin ihan kivoja kaaria aikaiseksi ja BJ toimii ihan kivasti tasapainossa :) 

Toisena päivänä oltiin isolla laitumella ja siellä jatkettiin kaarien hakemista, koska etäisyys pidettiin pitkänä, otti BJ siitä hieman painetta ja keskittyi välillä liinanpitäjään tai ruohoon, mutta kyllä sieltä tuli myös hyvää työskentelyäkin :) Toisella kierroksella pyrittiin suurentamaan kaaria kulmassa, saatiin me sentään n.3m suurennettua kaarta :D Hyvät kaaret palkattiin tasapainolla ja kuljettamisella.

Olin todella innostunut jäljestä, sillä se on ollut minulle hieman utopinen juttu kaikkine erilaisineen variaatioineen. Sain muutamaa päivää ennen valmistelevat ohjeet, jotta päästäisiin suoraan asiaan viikonloppuna.

Ohjeet meni seuraavasti:
1. Ota nameja 50-70kpl ja käytä naksua tai palkkasanaa apuna. Vahvista naksu tai palkkasana!
2. Ota esine tai keppi piilosta ja anna koiran tutkia sitä kädessäsi. Kun koiran nenä on esineen lähellä sano palkkasana/naksauta. Laita esine taas piilon ja toista tätä 10-20 krt.
3. Ota esineet ja namit mukanasi ulos. Laita koira odottamaan muutaman metrin päähän nurmikkoalueesta ja tallaa 1m x 1m alue läpikotaisin. Jätä esine tallatulle alueelle. Anna koiran tutkia aluetta ja hihkaise palkkasana/naksuta kun koiran kuono on lähellä esinettä (5-15cm) päässä . Toista 5-10krt.
4. Valitse nurmialue/metsänreuna ja selvitä mistä tuulee juuri sillä hetkellä. Jätä koira odottamaan ja kävele tuulen suuntaan 10m matka jättäen 3-5m välein esiteitä. Poistu 10m päästä koiran luokse. Lähde lyhyellä hihnalla jäljen alkuun, mutta älä anna koiran silmittömästi vetää ekalle esineelle. Voit itsekin tarvittaessa haistella kunnolla tuhisten maata kohti, jotta koirakin aktivoitusi nenäänsä paremmin. Kun koira löytää esineen sano palkkasana/naksauta ja palkkaa esineen päältä isoin kehuin! Jos koira ei huomaa esinettä, niin anna mennä ohi, mutta jos se ohittaa kaikki esineet palaa kohtaa 3.

BJ hokasi tämän heti ja tekee hyvin töitä jäljellä matalalla nenällä ja jokainen esine nousee ylös :) Edettiin viikonlopun aikana metsäjäljessä n. 25m vieraan tekemään jälkeen kahdella esineellä. Tästä puraisi kyllä jonkin asteinen jälki-innostus ja teimmekin eilen muutamat jäljet kepeillä :) 

Pitää vaan muistuttaa itseäni, ettei esineeltä/kepiltä ole koskaan kiire jatkamaan, sillä sitähän jäljeltä halutaan, että koira ilmaisee jäljelle jätetyt esineet oli sitten kyse pelastuspuolesta tai metsäjäljestä. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti